Aktiviteter TBV hittil

Selskabet for Trondhjems Bys Vels pris for 2015

2016/01/08 kl 19:00 - kl 21:00

8. januar 2016 ble Trondhjems Bys Vels pris for 2015 delt ut til arkitekt Svein Skibnes.

Vi fikk omvisning i en av leilighetene Skibnes har tegnet. Etterpå vandrer vi gjennom byen til Dokkhuset, hvor det var prisoverrekkelse og middag. Svein Skibnes fortalte og viste bilder av noen av sine prosjekter i Trondheim. Etter at han ble utdannet som arkitekt i 1976 har han på en elegant måte satt sitt preg på Trondheim. I hans bygg er fortid smeltet sammen med nåtid, på en måte som opprettholder et helhetsinntrykk. Byens historiske preg blir ivaretatt, samtidig som den moderniseres. Flere av prosjektene er utarbeidet på en slik måte at de smelter inn i omgivelsene, samtidig som de fremstår som flotte, uten å være prangende. Fornyelse og bevaring er stikkord for arkitekt Svein Skibnes’ virke. Og han har aldri vært redd for farger.

Byutviklingskonferansen

2016/03/07 kl 19:00 - kl 21:00

7. mars 2016 var Selskabet medarrangør av Byutviklingskonferansen, hvor vår Byutviklingspris ble delt ut. Også i år samarbeidet Selskabet med Næringsforeningen i Trondheim, NTNU, Trondheim kommune, Adresseavisen og Midtbyen Management om denne konferansen.

Trondheim – et levende bysentrum
Tittelen på årets konferanse var ”Trondheim – et levende bysentrum.” Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, presenterte Campus Trondheim. Fredrik Shetelig, dekan ved NTNU, snakket om fleksibilitet og muligheter i byrom. Per Riisom, daglig leder i tenketanken Nordic City Network, innledet om hvilke byer vi trenger, og Nicolai Carlberg, partner i  Carlberg/Christensen, snakket om byrom som strategisk virkemiddel i byutviklingen.

Det var paneldebatt om hvordan kan vi få flere bedrifter til å etablere seg i sentrum. Deltakerne i paneldebatten var: Tor Olav Mørseth, Ole Wiig, Berit Rian, Hilde Opoku og Yngve Brox. Konferansen ble avsluttet med at Berit Rian og Gunnar Flikke delte utByutviklingsprisen til arkitekt Ole Wiig.

Møte med nye NTNU og nye Adresseavisen

2015/09/07 kl 19:00 - kl 21:00
Adressabygget

7. september 2015 arrangerte Selskabet for Trondhjems Bys Vel et møte nye NTNU og nye Adressa, som startet i det nye mediebygget ved Nidelva og fortsatte i Sparebankens Amfi. Adresseavisens nye sjefredaktør, Tor Arne Mørseth, innledet møtet ved å vise oss rundt i nybygget og fortelle hvorfor mediehuset flytter inn til sentrum. Når Norges eldste avis i disse dager revitaliseres og flytter hele sin medievirksomhet inn til hjertet av Trondheim, er det interessant å få kjennskap til det nye mediehuset og hvordan det vil påvirke tilbudene deres.

De nye planene for NTNU 
Vårt hovedtema, de nye planene for NTNU, burde interessere alle som er opptatt av en positiv utvikling av Trondheim – og Norge. Temaet er blitt enda mer aktuelt når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen de siste dagene har uttalt at vitnemål fra NTNU henger høyest i arbeidslivet, og som Norges største universitet er ambisjonen å bli enda bedre. NTNUs rektor, Gunnar Bovim, ble intervjuet av sjefredaktør Tor Arne Mørseth og ”gammelredaktøren” Gunnar Flikke, om sine visjoner og drømmer om det nye, store NTNU.

Folkemøte om byutvikling: Hva skal fremtidens Trondheim være?

2016/10/05 kl 19:00 - kl 21:00

Selskabet for Trondhjems Bys Vel og Adresseavisen arrangerer folkemøte om fremtidens Trondheim. Byen står overfor radikale endringer de kommende årene. Men hvem er det egentlig som bestemmer? Er det pengemakta eller stemmemakta? Trenger vi en mer åpen debatt? Trondheim er i dag er full av mange planer. Men hvor er visjonene? Makter vi å se helheten og sammenhengene?

Vi ønsker at alle som bryr seg om Trondheim skal bidra med sine tanker, visjoner og meninger. Vi har invitert politikere, eksperter, næringsliv og bypatrioter til å ta oss et steg nærmere målet: En mer helhetlig tenking og visjon for utvklingen av Trondheim.

Du møter blant andre Fredrik Shetelig, Ole Wiig, Hilde Bøkestad, Morten Wolden, Ivar Koteng, Daniel Johansen, Klaus Joakim Sonstad, Gunnar Houen, Geir Waage, Hilde Opoku, Ingrid Skjøtskift, Trond Åm og Tor Olav Mørseth.

Møtet ledes av Harry Tiller og Tone Sofie Aglen. Debatten starter kl 19.00.

Besøk på Granåsen gård – en hemmelig perle i byen

2015/04/08 kl19h00 - kl22h00
Granåsen gård, Trondheim

8. april 2015 arrangerte Selskabet en sponsorsamling med et besøk på Granåsen gård ved Angelltrøa. Vi fikk en omvisning av eierne på gården. Den omfattende rehabiliteringen har lenge vært en godt bevart hemmelighet for de fleste i Trondheim. Den gamle gårdsbygningen er nå er i ferd med å bli tilbakeført til sin opprinnelige prakt.

I dag er det Andreas Husby som eier den, en norsk-zambisk ung mann som bor og jobber i København. Han var 16 år da faren døde og han arvet et av de fineste kulturminnene i Trondheim. Med på omvisningen var også hans stefar, Jens Poulsen, som har stor historisk kunnskap. Det er han som har prosjektledelsen og følger opp arbeidet, og det er han som treffer de fleste beslutningene. Faglig støtte og råd får de fra blant annet Riksantikvaren. Sammen med antikvariske myndigheter har de besluttet å føre gården tilbake til 1700-tallets versjon med rosa fasade inspirert av italiensk rokokko. Når våningshuset er ferdig restaurert står resten av gården for tur. Husby har en visjon: « Nå er eksteriøret av våningshuset restaurert. Siden følger utearealene, fjøs, hage og stabbur. Det er mye som venter, fortalte Husby oss.- Når gården er ferdig rehabilitert vil jeg flytte tilbake og bo på Granåsen gård. For selv om jeg har bodd i Danmark i mange år, er det Trondheim som er hjembyen min.»

Etter omvisningen på Granåsen gård dro vi til SpareBank 1 SMN, hvor Andreas Husby og Jens Poulsen fortalte mer om sitt prosjekt. Deretter var det middag i bankens utmerkede restaurant.